Az online játékok hatása a munkavállalók teljesítményére

Egyre többet tapasztaljuk, hogy a modern technológia miatt elmosódnak a határok a szakmai és a magánélet között a munkahelyeken, ezért felmerül a kérdés, hogy a játékok segítenek-e a munkavállalók teljesítményén, vagy épp csökkenti a hatékonyságot. Bár az online játékokkal kapcsolatban gyakran szkeptikusak az emberek, a legújabb magyar tanulmányok szerint pozitív és negatív hatásai vannak. Az online kaszinó opciók például ma sokkal biztonságosabbak, mint régen. Amennyiben a legjobb oldalak listája közül választanak a játékosok, és határok között játszanak, akkor a biztonságos játéknak köszönhetően nem kell tartani attól, hogy a munkavállalók teljesítménye csökkenne.

Az online játékok pozitív hatásai

Pár évvel ezelőtt még inkább úgy tartották, hogy az online játékok káros hatással vannak az emberek, főleg gyerekek egészségére. Ezt azonban mára már megcáfolták, ezért sok helyen már az oktatásban is alkalmazzák a játékokat.

Kognitív készségek

Az online játékok többsége fejleszti a kognitív készségeket, különösen azok, amelyek stratégiát igényelnek és izgalmasak. Ilyenek lehetnek például az Aviator játékok, amelyek egyszerűek, és egyben szórakoztatóak is. A Crash játékok nem igényelnek stratégiát, mégis izgalmasak. A játékoknak ezen típusai nem igényelnek figyelmet, ezért kiválóak a kikapcsolódásra és a lazításra.

Ezzel szemben a számítógépes játékokhoz (például StarCraft vagy LoL) magas szintű koncentráció kell, és alkalmazkodóképességet is igényelnek. Tanulmányok kimutatták, hogy az ilyen játékokban résztvevő alkalmazottaknak jobb a problémamegoldó képességük, és könnyebben hoznak döntéseket bizonyos helyzetekben.

Pozitív hatások a munkavállalók mentális egészségére

A munkahelyek általában nagy stressz forrását képezhetik, ami hamar kiégéshez és akár csökkent hatékonysághoz vezethet. Az online játékok sokak számára egyfajta menekülést jelent, ahol a munkavállalók kikapcsolódhatnak és szünetet tarthatnak. Jelenleg nagyon népszerűek a mobil játékok, például a Candy Crush, az Among Us vagy a Tetris. A szünetekben sokan játszanak ezekkel, hogy aztán felfrissülten és kevésbé stresszesen végezzék utána a munkájukat.

Növeli a csapatépítést és társasági életet

A többszereplős online játékok többségéhez csapatmunka és kommunikáció kell, ezeket pedig hasznos bevezetni a munkahelyeken is. Számos játék megköveteli a játékosok közötti együttműködést és koordinációt, ezért ha a munkavállalók együtt vesznek részt ezekben a játékokban, akkor jobban megismerhetik egymást, és ez javíthatja a csapat dinamikáját. Ez különösen hasznos lehet azokon a munkahelyeken, ahol az emberek home-office-ban, távol dolgoznak egymástól.

Kreativitásra ösztönzi a munkavállalókat

Az online játékok többsége kreatív gondolkodást igényel. A Minecraft például azért hasznos, mert lehetővé teszi, hogy a játékosok virtuális környezetben építsenek és alkossanak. Az ilyen játékokban részt vevő alkalmazottak hajlamosak újszerű megoldásokat kitalálni a problémákra, kreatívabbak, és sokkal egyszerűbben oldanak meg bizonyos helyzeteket.

Az online játékok negatív hatásai

Habár az online játékok rengeteg pozitív tulajdonsággal rendelkeznek, és bizonyos szempontból sokat tanulhatunk a játékokból, van néhány negatív hatása, amelyet ugyanolyan fontos megemlíteni.

Figyelemelterelés

Az online játékok egyik leggyakoribb velejárója, hogy eltereli az emberek figyelmét. Azoknak a munkavállalóknak, akik a munkahelyükön vagy akár szünetekben belemerülnek a játékokba, gyakran kihívást jelent beosztani az idejüket. Ez ahhoz vezethet, hogy elfelejtik betartani a határidőket, ami negatív hatással lehet a hatékony munkavégzésre. Sőt, egyes játékok függőséget okozhatnak, ami ezt a problémát tovább súlyosbíthatja.

Egészségügyi problémák

A hosszan tartó játék a munkavállaló egészségére is káros hatással lehet. Olyan problémákhoz vezethet ugyanis, mint a szem szárazság (megerőltetés esetén), az ismétlődő megterhelés okozta sérülések (például a sok ülés miatt), valamint általánosságban a mozgásszegény életmód. Ez egy idő után annyira elfajulhat, hogy a munkavállalót akadályozza a megfelelő munkavégzésben.

Magánéletre gyakorolt hatások

Annak ellenére, hogy az online játékok jó kikapcsolódást nyújtanak, ha a munkavállaló túlzásba viszi, akkor az hatással lehet a szakmai és magánéletére is. Azok a foglalkoztatottak, akik munkaidőn kívül sok időt töltenek játékkal, megvan az esély rá, hogy egy idő után elhanyagolják a környezetükben élőket. Ha az egyensúly megbillen, akkor az egyén fáradékonnyá válik, elégedetlen lesz az életével, és végső soron csökken a motivációja.

A megoldás a megfelelő egyensúly megteremtése

Az online játékoknak tehát meg van az előnyük és a hátrányuk is. A megoldás a megfelelő egyensúly megteremtése, amelyben mi magunk is segíthetünk, mint munkáltató.

Hirdesd a felelősségteljes játékot

A munkáltatók segíthetnek a felelősségteljes játékban azzal, hogy egyértelmű időpontokat szabnak meg arra vonatkozóan, hogy a munkavállalók mikor és hogyan játszhatnak online. Ezt el lehet érni a rövidített játékszünetekkel ebédidőben vagy munkaidő után. Így a munkavállaló kikapcsolódhat a kedvenc játékával, miközben a hatékonyság megmarad.

Növeld a sportolási lehetőségeket

Ahogy említettük, a túlzott online játék fizikai egészségügyi problémákat okozhat. Éppen ezért, fontos minél több sportolási és mozgási lehetőséget felkínálni a munkavállalók számára, főleg ha eleve irodában, mozgásszegény környezetben zajlik a munkavégzés. Munkáltatóként például bérletet biztosíthatsz edzőterembe, évente néhányszor wellness programmal lepheted meg a csapatot, vagy akár olyan tevékenységeket szervezhetsz, amik mozgást igényelnek (például csapatépítő túrázás).

Teremts pozitív munkahelyi környezetet

A pozitív munkahelyi környezet óriási hatással van a mentális egészségre. A munkáltatóknak érdemes a munkavállalók egészségét előtérbe helyezni, ugyanis ha kevesebb a stressz, akkor kisebb lesz az igény arra, hogy a játékokkal játszanak. Ezt elősegíthetjük a nyílt kommunikációval és rendszeres programok szervezésével. Arra is fontos ügyelni, hogy a munkavállalók a megfelelő mennyiségű szabadságukat megkapják.

Használd a játékokat a csapatépítésre

Érdemes az online játékok csapatépítő hatását kihasználni, például bevezetett játékidővel vagy akár versenyek szervezésével. Ez segíthet építeni a kollégák közötti kapcsolatot, szórakoztató, és a csapat együttműködésével a munkafolyamat is problémáktól mentes lesz.

Következtetés

Az online játékoknak tehát számos előnye van az emberekre nézve, mindössze a megfelelő egyensúly megteremtésére és mértékletességre van szükség hozzá. Az esetleges negatív hatásokat Te, mint munkáltató szintén mérsékelheted, például az online játékokat csapatépítésre használhatod, növelheted a sportolási lehetőségeket, vagy olyan munkahelyi környezetet teremtesz, ahol a munkavállalók jól érzik magukat. Ugyanis ha az emberek boldogok és kiegyensúlyozottak, akkor a termelés és a hatékonyság is nagyobb.