Bonyodalmak nélkül nevelhető növény? Ez a rákvirág!

Az aglaonemák, azaz a rákvirágok lenyűgöző és változatos szobanövények, amelyek különleges színeikkel nyerik el az emberek tetszését. Népszerűségük talán amiatt sem csoda, hogy a gondozásuk kifejezetten egyszerű, könnyen találhatunk a lakásba passzoló hibridet. A kontyvirágfélék családjába tartozó növénynek több mint 20 faja ismert, de hazájuk a trópusi és szubtrópusi területek, itthon nem mindegyiket szerezhetjük be.

De vajon mire képes ez a növény, és miért ennyire kedvelhető?

A rákvirág igényei

A Tropical Home különleges növényei között megtalálhatjuk a népszerű rákvirágot, amelyek sötétebb zöld változatai a félárnyékban is jól érzik magukat. A mintás és a világosabb fajtái több, de szórt napfényt igényelnek, tehát bátran kerülhetnek az északi ablakokba. A közvetlen napfénytől azonban mindenképpen tartsuk távol őket, hiszen az intenzív napsugarak pillanatok alatt megégetik a leveleket.

A másik fontos pont a közeg kiválasztása. Szerencsére nem túl válogatós, csak egy jó vízelvezetéssel rendelkező, enyhén savas kémhatású virágföldre lesz szüksége. Érdemes a talajt perlittel vagy aprószemű fakéreggel lazítani, ezzel ugyanis segítünk a gyökerek megfelelő mennyiségű oxigénhez jutását.

A legjobb pedig olyan cserépbe ültetni, amely lyuggatott alul, így megfelelő lesz a vízelvezetés is. Egy kevés gilisztahumusz pedig csodákat képes tenni a növekedés terén.

Az öntözés kérdése

A rákvirág szereti a nedves, de nem túl vizes talajt. Ebben tud a legjobban növekedni. Ahhoz, hogy egyensúlyban legyen, érdemes rendszeresen, de óvatosan locsolni. Két öntözés között mindig hagyjuk kiszáradni a felső réteget, csak utána adjunk neki vizet. Ez egész tavasszal, nyáron, valamint ősszel elegendő, télen viszont érdemes óvatosabbnak lenni. A hideg és borongós idő miatt kevesebb vizet vesznek fel a gyökerek, így előfordulhat, hogy túlöntözzük őket.

A rákvirág pára- és hőmérsékletigénye

Bár főleg a meleg és párás környezetet szereti, de nem probléma számára egy hagyományos szobai tartás sem. A hideget és a huzatot nem kedveli, ezt szellőztetéskor tartsuk szem előtt. A lakás melegebb pontján elhelyezve garantáltan szépen fognak növekedni. Próbáljuk meg, hogy több növényt teszünk egy helyre, amivel helyileg tudjuk növelni a párát, ami kellemesebb mikrokörnyezetet jelent a növény számára.

Milyen betegségek érhetik?

A rákvirág nem az a fajta növény, ami fogékony lenne a kártevőkre vagy a betegségekre. Persze az atkák és a tripszek nem tartják magukat távol tőle, ha tehát megjelennének, akkor azonnal különítsük el a növényt, majd a kertészetben kapható szerekkel kártevőmentesítsünk. A megfelelő eredmény eléréséhez nem árt az eladók, szakértők segítségét kérni, hiszen ők tudni fogják, hogy milyen készítményre lesz szükség az adott fajta esetében.

A másik gond a túlöntözés miatt keletkező gombás megbetegedés, ami gyökérrothadáshoz vezethet. Ezt csak a megfelelő öntözéssel tudjuk megelőzni.