Fluktuáció 2024: jelentése, számítása, megelőzése (útmutató)

fluktuáció főkép

Egyetértesz ezzel?

A legtöbb munkaadó elsődleges célja az új munkaerő bevonzása és felvétele, miközben elhanyagolják a meglévő alkalmazottak megtartását.

Pedig a fluktuáció, vagyis a munkavállalók elvándorlása és az emiatt szükséges új munkaerő megkeresése és felvétele komoly költségekkel járhat a cég számára. A meglévő állomány megtartása nemcsak olcsóbb, hanem logikusabb is, hiszen a tapasztalt alkalmazottak hatékonyabban dolgoznak és kevesebb betanításra szorulnak. Ezen kívül, a munkavállalók elégedettségének és lojalitásának növelése hosszú távon pozitív hatással van a cég kultúrájára és teljesítményére.

Érdemes tehát a meglévő munkaerő megtartására helyezni a hangsúlyt, és csökkenteni a fluktuációt különféle megtartási stratégiákkal.

Az alábbiakban megmutatjuk, hogy:

 • Mi a fluktuáció jelentése?
 • Hogyan történik a fluktuáció számítása?
 • És miként szorítható vissza a munkahelyi fluktuáció?

Ismerd meg te is az egyik legnagyobb munkahelyi ellenséget!

A fluktuáció jelentése és fogalma

fluktuáció

A fluktuáció fogalma a munkaerő elvándorlását és az új munkavállalók felvételét jelenti egy vállalaton belül. Ez a jelenség nagy kihívást jelenthet a cégek számára, hiszen az elvándorló dolgozók pótlása nemcsak időigényes, hanem költséges folyamat is.

A fluktuáció hasonló egy lyukas vödörbe öntött vízhez: hiába öntünk bele egyre több vizet, ha a vödör alján lévő lyukakon kifolyik. Ebben a metaforában a víz az újonnan felvett munkavállalókat jelképezi, akik gyorsan elhagyják a céget, hasonlóan ahhoz, ahogy a víz kifolyik a vödörből.

Ez a probléma számos vállalatot érint, hiszen az új munkavállalók folyamatos felvétele rengeteg erőforrást igényel. Az új munkaerő betanítása, beilleszkedése és integrálása a cég kultúrájába időbe telik, miközben a produktivitás is csökkenhet. Ráadásul a tapasztalt és jól képzett alkalmazottak elvesztése további költségeket és problémákat okozhat, hiszen a cég számára fontos tudás és szakértelem is távozik velük együtt.

A magas fluktuáció tehát jelentős negatív hatással lehet a vállalat teljesítményére és pénzügyi helyzetére. Éppen ezért a cégek számára sokkal logikusabb és költséghatékonyabb megoldás lenne a meglévő munkavállalók megtartására koncentrálni. Ez magában foglalhatja a dolgozói elégedettség növelését, a karrierfejlesztési lehetőségek biztosítását, a munkahelyi környezet javítását, és az elismerés és jutalmazás rendszerének kidolgozását.

A fluktuáció csökkentésére irányuló stratégiák alkalmazásával a vállalatok nemcsak a költségeiket csökkenthetik, hanem hosszú távon egy stabilabb, elégedettebb és produktívabb munkaerőt is létrehozhatnak. Ez pedig elősegíti a cég növekedését és versenyképességének fenntartását a piacon.

A fluktuáció számítása

fluktuáció jelentése

A fluktuáció számítása során azt vizsgáljuk, hogy az adott időszakban hány alkalmazott hagyta el a céget és hány új alkalmazottat vettek fel. Az alábbiakban bemutatom a fluktuáció számításának lépéseit egy egyszerű példán keresztül.

 1. Adatok összegyűjtése:
  • Kezdeti létszám (A)
  • Távozó alkalmazottak száma az adott időszakban (B)
  • Új alkalmazottak száma az adott időszakban (C)
  • Időszak végi létszám (D)
 2. Átlagos létszám kiszámítása:
  • Átlagos létszám = (Kezdeti létszám + Időszak végi létszám) / 2
 3. Fluktuáció kiszámítása:
  • Fluktuáció (%) = (Távozó alkalmazottak száma / Átlagos létszám) * 100

Példa

Tegyük fel, hogy egy cég adatai a következők az adott időszakra vonatkozóan:

 • Kezdeti létszám (A): 100 fő
 • Távozó alkalmazottak száma (B): 10 fő
 • Új alkalmazottak száma (C): 5 fő
 • Időszak végi létszám (D): 95 fő
 1. Átlagos létszám kiszámítása:
  • Átlagos létszám = (100 + 95) / 2 = 97.5 fő
 2. Fluktuáció kiszámítása:
  • Fluktuáció (%) = (10 / 97.5) * 100 ≈ 10.26%

Ez azt jelenti, hogy az adott időszakban a cég fluktuációja körülbelül 10.26% volt.

A munkahelyi fluktuáció visszaszorítása

munkahelyi fluktuáció

A munkahelyi fluktuáció visszaszorítása érdekében alapvető fontosságú, hogy a vállalat pozitív munkahelyi kultúrát és támogató munkakörnyezetet teremtsen. A barátságos, befogadó atmoszféra, ahol az alkalmazottak biztonságban és értékelve érzik magukat, nagymértékben hozzájárul a lojalitásukhoz. Az őszinte és nyitott kommunikáció elősegítése a vezetőség és a munkavállalók között szintén kulcsfontosságú. Ez lehetővé teszi az alkalmazottak számára, hogy kifejezzék véleményüket, javaslataikat és aggályaikat, ezáltal erősítve a munkahelyi elégedettséget.

A versenyképes kompenzáció és juttatások kínálata szintén jelentős szerepet játszik a fluktuáció csökkentésében. Az alkalmazottak gyakran a fizetés és a juttatások miatt maradnak vagy távoznak egy munkahelyről. Fontos, hogy a vállalat rendszeresen ellenőrizze és biztosítsa, hogy a bérek versenyképesek legyenek az iparági átlaghoz képest. Emellett a vonzó juttatási csomagok, mint például egészségbiztosítás, nyugdíjprogramok, és munkába járási támogatás, valamint a kiemelkedő teljesítményért járó bónuszok és elismerések mind hozzájárulhatnak az alkalmazottak elégedettségéhez és lojalitásához.

A szakmai fejlődés és előrelépési lehetőségek biztosítása szintén alapvető tényező a munkahelyi fluktuáció visszaszorításában. Az alkalmazottak értékelik, ha látják, hogy van lehetőségük a fejlődésre és karrierjük előmozdítására a cégen belül. Képzési programok, szakmai továbbképzések, és belső előrelépési lehetőségek biztosítása révén a munkavállalók érezhetik, hogy a vállalat támogatja és ösztönzi őket a fejlődésben. Ez nem csak az alkalmazottak elégedettségét növeli, hanem a hosszú távú elköteleződésüket is erősíti.

Összességében a munkahelyi fluktuáció visszaszorítása érdekében a vállalatoknak törekedniük kell egy támogató és pozitív munkakörnyezet kialakítására, versenyképes kompenzáció és juttatások nyújtására, valamint a szakmai fejlődési lehetőségek biztosítására. Ezek a tényezők együttesen hozzájárulhatnak ahhoz, hogy az alkalmazottak elégedettek és elkötelezettek maradjanak, csökkentve ezzel a fluktuációt.

Mindent egybevetve

fluktuáció számítása

A fluktuáció az alkalmazottak távozási és új belépési arányát jelzi egy vállalatnál egy adott időszak alatt.

Magas fluktuáció esetén a cégek gyakran szembesülnek megnövekedett toborzási és képzési költségekkel, valamint az alkalmazottak közötti tapasztalat hiányával.

A fluktuáció csökkentése érdekében fontos a pozitív munkahelyi kultúra és támogató munkakörnyezet kialakítása, versenyképes kompenzáció és juttatások biztosítása, valamint a szakmai fejlődési lehetőségek nyújtása. Az alkalmazottak elégedettsége és lojalitása növelhető, ha a vezetőség nyitott kommunikációt tart fenn és rendszeresen elismeri a munkavállalók teljesítményét.

Ezen intézkedések együttesen hozzájárulhatnak a fluktuáció csökkentéséhez és a vállalat hosszú távú sikeréhez.