10 tanács a jó motivációs levélhez

motivációs levél

Mi az a motivációs levél?

A motivációs levél egy olyan dokumentum, amelyet jellemzően álláspályázatok, egyetemi felvételik vagy különböző ösztöndíjak igénylése során használnak. Ebben a levélben a jelentkező bemutatja magát, kifejti motivációját az adott pozícióra vagy programra való jelentkezésre, és meggyőzi az olvasót arról, hogy ő a legmegfelelőbb jelölt a lehetőségre.

Miért fontos?

A motivációs levél fontossága többek között abban rejlik, hogy lehetőséget ad a jelentkezőnek arra, hogy személyes hangvételben kommunikálja képességeit, tapasztalatait és céljait. Segít kiemelni az egyén egyediségét és elkötelezettségét, ami alapján a kiválasztók jobban meg tudják ítélni, hogy a jelölt hogyan illeszkedik a keresett profilba vagy az intézmény kultúrájába. Ezáltal a motivációs levél növeli a jelentkező esélyeit a kívánt pozíció elnyerésére.

10 tanács a motivációs levélhez

Ezek a tanácsok segíthetnek abban, hogy hatékony és meggyőző motivációs levelet írj:

 1. Legyél személyes és célzott: A motivációs levelet mindig szabd személyre a címzett számára; említsd meg a cég nevét, a pozíciót, és a konkrét okokat, amiért az adott helyre jelentkezel.
 2. Ismerd meg a célcsoportot: Végezz kutatást a cégről vagy az intézményről, hogy megértsd, milyen értékeket és kompetenciákat keresnek. Így a levélben hatékonyabban tudod majd ezeket hangsúlyozni.
 3. Mutatkozz be: Kezdd azzal, hogy bemutatod magad és kiemelsz egy-két releváns erősségedet vagy élményedet, ami kapcsolódik az álláshoz vagy programhoz.
 4. Legyél őszinte: Fejezd ki valódi érdeklődésedet és motivációdat az adott lehetőség iránt. Kerüld a túlzásokat és a sablonos kifejezéseket.
 5. Strukturáld jól a leveled: Használj bekezdéseket a különböző pontok elkülönítésére, hogy a levél könnyen áttekinthető és olvasható legyen.
 6. Tükrözd vissza a hirdetés nyelvezetét: Használd a munkahirdetésben szereplő kulcsszavakat és kifejezéseket, hogy rávilágíts, milyen jól illeszkedsz a keresett személyiségprofilhoz.
 7. Emelj ki konkrét példákat: Mutass be specifikus eseményeket, projekteket vagy eredményeket, amelyek alátámasztják képességeidet és alkalmasságodat a pozícióra.
 8. Légy konkrét, de tömör: A motivációs levél terjedelme ideális esetben ne haladja meg az egy oldalt. Legyél közvetlen és a lényegre törő.
 9. Zárd le hatékonyan: Fejezd be a levelet egy erős zárszóval, amely megerősíti motivációd, és kérj egy személyes találkozót vagy interjút a további lépések megbeszélésére.
 10. Lektoráld: Mindig olvasd át gondosan a levelet, hogy ne maradjanak benne nyelvtani vagy helyesírási hibák, és kérj meg egy megbízható személyt is, hogy nézze át, mielőtt elküldöd.

Gyakori hibák, amiket igyekezz elkerülni

A motivációs levél írásakor elkövethető gyakori hibák közül néhány különösen kiemelendő, mert jelentősen csökkenthetik a levél hatékonyságát. Íme néhány ilyen gyakori hiba:

 1. Sablonos kifejezések használata: Sokan hajlamosak túlzottan általános vagy sablonos szövegeket használni, amelyek nem mutatják be hatékonyan az egyén egyediségét és motivációját.
 2. Nem megfelelő kutatás: Ha nem történik meg a megfelelő előzetes kutatás a cég vagy intézmény kultúrájáról és követelményeiről, a levél nem fogja pontosan tükrözni, hogy a jelentkező mennyire illeszkedik a keresett profilhoz.
 3. Túl hosszú vagy túl rövid levél: Egy túl hosszú motivációs levél eltereli a figyelmet a lényegről, míg egy túl rövid levél nem ad elegendő információt ahhoz, hogy a jelentkezőt megfelelően bemutassa.
 4. Nem személyre szabott tartalom: A levél nem címzett-specifikus, vagyis nem tartalmazza a cég vagy a kapcsolattartó nevét, és nem mutatja be, hogy a jelentkező hogyan illeszkedik kifejezetten az adott szervezethez.
 5. Helyesírási és nyelvtani hibák: Ezek a hibák hanyagságról árulkodnak és csökkenthetik a jelentkező hitelességét.
 6. Nem megfelelő formátum vagy elrendezés: Egy rosszul formázott vagy nehezen olvasható motivációs levél negatívan befolyásolhatja a jelentkező első benyomását.
 7. A jelentkező előnyeinek túlzása: Ha a jelentkező túlzásokba esik a saját képességeit vagy tapasztalatait illetően, az hihetetlenné teheti a levelet.
 8. Negatív megjegyzések: Korábbi munkahelyek vagy tapasztalatok negatív megítélése nem kívánatos egy motivációs levélben, mert kétségeket vethet fel a jelentkező hozzáállásával kapcsolatban.
 9. Hiányzó záró megjegyzés: Egy hatásos lezárás, amely felhívja a figyelmet a további kommunikációra vagy interjúra, növeli az esélyt a sikerre. Ha ez hiányzik, a levél befejezetlennek tűnhet.
 10. Elmaradó utánkövetés: Ha a motivációs levélben nem kerül sor a további lépések vagy kapcsolatfelvétel említésére, az elmulasztott lehetőség lehet.

Ezeket a hibákat elkerülve jelentősen növelhető a motivációs levél hatékonysága és az esély a sikeres jelentkezésre.