Újrakezdés GYES/GYED után: Hogyan térj vissza sikeresen a munka világába?

munka gyes után

A szülői szabadságról való visszatérés sok kihívást rejt magában, különösen azok számára, akik hosszabb időt töltöttek távol a munkaerőpiactól. Ez a cikk részletes útmutatást nyújt azok számára, akik GYES vagy GYED után készülnek visszatérni, és szeretnék tudni, hogyan kezeljék a jogszabályi környezetet, és milyen stratégiákat alkalmazzanak a sikeres munkavállalás érdekében.

Jogszabályi háttér és munka GYES/GYED mellett

A GYES és GYED ideje alatt is lehetséges munkát vállalni bizonyos keretek között, de sokan nem ismerik a pontos szabályokat. A jogszabályok szerint, amíg GYED-et vagy GYES-t kapsz, bizonyos esetekben korlátozások nélkül dolgozhatsz, ami jelentős segítséget nyújthat a családi költségvetés kiegészítéséhez. Fontos, hogy a visszatérés előtt jóval időben értesítsd a munkáltatódat szándékaidról, hogy mindkét fél felkészülhessen a visszatérésre.

A visszatérés folyamata és a munkáltatói kötelezettségek

Amikor eljön a GYES vagy GYED lejárata, és úgy döntesz, hogy visszatérsz dolgozni, több fontos lépést kell megtenned. A munkáltatódnak kötelessége elfogadni a munkába való visszatérési kérelmedet, és nem utasíthatja el azt munka hiányára hivatkozva. A munkaszerződés értelmében a munkáltató köteles visszahelyezni téged a korábbi vagy egyenértékű munkakörbe.

GYES lemondása és munkavégzés lehetőségei

Fontos megérteni, hogy a GYES önmagában nem zárja ki a munkavégzés lehetőségét. Magyarországon a gyermek két éves koráig gyakori, hogy a szülők GYES mellett vállalnak munkát, ami lehetővé teszi, hogy a szülői feladatok mellett továbbra is részt vegyenek a munkaerőpiacon. Ha úgy döntesz, hogy lemondasz a GYES-ről, egyszerű adminisztratív lépésekkel, például egy űrlap kitöltésével érvényesítheted ezt.

  • Felmondási tilalom értelmezése: A felmondási tilalom olyan jogszabályi védelem, amely bizonyos élethelyzetekben, mint várandósság, szülési, apasági és szülői szabadság, valamint a gyermek gondozása céljából igénybe vett fizetés nélküli szabadság alatt védi a munkavállalókat a munkaviszony felmondással történő megszüntetésétől.
  • Munkavállaló jogai és lehetőségei: Munkavállalók jogosultak felmondással élni a védett tartamok alatt, és közös megegyezéssel is megszüntethetik munkaviszonyukat. A felmondási tilalom kizárólag a munkáltatóra vonatkozik.
  • Felmondás munkavállaló részéről GYES/GYED alatt: Ha a munkavállaló felmond a gyermekgondozási célú fizetés nélküli szabadság ideje alatt, a munkaszerződés szerinti felmondási idő alatt meg kell dolgoznia, vagy a ki nem adott szabadságát pénzben kell megváltania.
  • Munkáltató felmondásának korlátozásai: Munkáltató csak meghatározott körülmények között mondhat fel, például ha a munkavállaló nem veszi igénybe a gyermek harmadik életévéig járó fizetés nélküli szabadságot, és csak olyan magatartásbeli problémákra hivatkozhat, amely azonnali hatályú felmondást indokolhat.
  • Felmondási védelem megszűnése: Amennyiben megszűnik a fizetés nélküli szabadság, megszűnik az abszolút felmondási védelem is, tehát munkáltatói felmondással megszüntethető a munkaviszony.
  • Felmondási idő kezelése: Ha a munkavállaló felmondási idő alatt felgyűlt szabadságát veszi igénybe, a felmondási idő alatt is kiadható neki szabadság. A felmondási idő alatt a munkavállalót fel kell menteni a munkavégzés alól, hogy lehetősége legyen az álláskeresésre felkészülni.