A legjobb szakmák 2024-ben (több szempont alapján)

Az, hogy milyen szakmában dolgozol, kiemelkedően fontos számos szempontból.

Először is, a fizetés meghatározza az életszínvonaladat és a jövőbeli anyagi biztonságodat. Másodszor, a munkakörülmények jelentős hatással vannak a mindennapi jólétedre és az egészségedre. Harmadszor, a mesterséges intelligencia térnyerése átalakítja a munkaerőpiacot, új lehetőségeket és kihívásokat teremtve.

Végül, a szakma választása meghatározza, hogy milyen mértékben tudsz hozzájárulni a társadalom fejlődéséhez és az innovációhoz.

Következzenek tehát 2024 legjobb szakmái.

2024 legjobb szakmái — fizetés szempontból

Az alábbiakban 2024 legjobban fizető szakmái láthatóak — fizetés alapján.

Mivel főleg az angolszász országokból vannak friss, naprakész statisztikáink, ezért a fizetéseket is az adott nemzet pénznemében adjuk meg:

 1. Sebész: A sebészek továbbra is az egyik legjobban fizetett szakma képviselői, átlagos éves fizetésük az Egyesült Államokban körülbelül $297,851​​ (kb. 100 millió forint).
 2. Fő pénzügyi vezető (CFO): Az Egyesült Királyságban a CFO-k átlagos fizetése £250,000 – £300,000 közé esik​ (kb. szintén 100 millió forint).
 3. Fő termékfejlesztési igazgató (CPO): Az Egyesült Királyságban a fő termékfejlesztési igazgatók £230,000 – £250,000+ között keresnek évente​​ (kb. 90 millió forint).
 4. Fő technológiai igazgató (CTO): Az Egyesült Királyságban a CTO-k éves fizetése £150,000 – £300,000 között van​ (kb. 80 millió forint)​.
 5. Senior szoftvermérnök: Ezek a szakemberek átlagosan $194,220-t keresnek évente az Egyesült Államokban (kb. 70 millió forint)​​.
 6. Blockchain mérnök: A blockchain technológia terjedésével a blockchain mérnökök átlagosan $146,250-t keresnek évente, a tapasztalt szakemberek akár $185,250-t is kereshetnek​ (50 millió forint).
 7. Adatmérnök: Az adatmérnökök átlagosan $80,000 és $200,000+ közötti éves fizetést kapnak az Egyesült Államokban​ (kb. 45 millió forint).
 8. Adattudós: Az adattudósok éves fizetése $108,077 és $132,634 között mozog (kb. 45 millió forint), de a tapasztalt szakemberek akár $171,488-t is kereshetnek​.
 9. Cloud szakember: Az ilyen szakemberek éves fizetése $91,391 és $117,354 között mozog (kb. 40 millió forint), de a tapasztalt szakemberek akár $165,000-t is kereshetnek​ .
 10. Cloud biztonsági mérnök: Ezek a szakemberek $80,401 és $110,881 közötti éves fizetést kapnak (kb. 30 millió forint), a tapasztaltak akár $180,000-t is kereshetnek​​.

Azt azonban fontos leszögezni, hogy ezek a szakmák nemcsak magas fizetést kínálnak, hanem fontos szerepet játszanak a modern technológia és üzleti világ fejlődésében is.

2024 legjobb szakmái — biztonság szempontból

Az alábbiakban azokat a szakmákat mutatjuk be, amelyeket a mesterséges intelligencia nehezebben tud átvenni, elhappolni:

 1. Egészségügyi szakemberek (orvosok, ápolók, sebészek): Az orvosok és ápolók diagnosztikai és kezelési feladatokat látnak el, valamint empátiát és emberi kapcsolatokat biztosítanak a betegek számára. A sebészeti eljárások precíz emberi beavatkozást igényelnek.
 2. Jogászok és bírák: A jogi szakemberek munkája összetett, kreatív problémamegoldást, kritikus gondolkodást, valamint etikai és jogi szempontok figyelembevételét igényli. Bár az MI segíthet a jogi kutatásban, a végső döntéshozatalt nem tudja átvenni.
 3. Mentálhigiénés szakemberek (pszichológusok, pszichiáterek): Ezek a szakemberek olyan szintű emberi kapcsolatot és empátiát nyújtanak, amit az MI jelenleg nem képes biztosítani. A terápia és a tanácsadás mély személyes interakciókat igényel.
 4. Oktatók: Az oktatásban dolgozó tanárok és professzorok feladata nemcsak a tudás átadása, hanem a diákok motiválása, mentori szerep betöltése és egyéni szükségleteik kezelése is. Az emberi kapcsolat és interakció kulcsfontosságú az oktatásban.
 5. Szakértői szerepek (például mérnökök, tudósok): Az olyan területeken, mint a kutatás és fejlesztés, a kreatív problémamegoldás és az innováció elengedhetetlenek. Az MI ugyan segíthet az adatelemzésben, de az új ötletek és innovációk emberi kreativitást igényelnek.

Ezek a szakmák magas fokú emberi kapcsolatokat, empátiát és kreatív gondolkodást igényelnek, amelyeket a mesterséges intelligencia jelenleg nem képes teljes mértékben helyettesíteni. Emellett a biztonság és megbízhatóság szempontjából is elengedhetetlenek az emberi felügyelet és ítélőképesség.

2024 legjobb szakmái — kényelem szempontjából

 1. Ügyfélszolgálati munkatársak: Az ügyfélszolgálati munkatársak személyes interakciókat biztosítanak, és képesek empátiával és megértéssel kezelni a problémákat. Az emberi kapcsolat és a személyes odafigyelés kényelmi szempontból is fontos az ügyfelek számára.
 2. Oktatók: A tanárok és professzorok nemcsak a tudást adják át, hanem motiválják és inspirálják a diákokat. Az egyéni figyelem és támogatás, amelyet az oktatók nyújtanak, elengedhetetlen a diákok fejlődése szempontjából.
 3. Belsőépítészek és lakberendezők: Ezek a szakemberek az ügyfelek igényeire és stílusára szabott megoldásokat kínálnak, hogy otthonuk kényelmes és esztétikailag is kellemes legyen. Az ilyen típusú személyre szabott szolgáltatást az MI nehezen tudja helyettesíteni.
 4. Művészeti és kreatív szakmák (írók, festők, szobrászok): A művészeti és kreatív szakmákban dolgozók egyedi alkotásokat hoznak létre, amelyek mélyen személyesek és egyediek. Az emberi kreativitást és művészi érzéket az MI nem tudja teljes mértékben helyettesíteni.
 5. Személyi edzők és wellness tanácsadók: Ezek a szakemberek személyre szabott edzésterveket és életmód-tanácsokat nyújtanak az ügyfeleknek, figyelembe véve egyéni céljaikat és állapotukat. Az emberi interakció és a személyes odafigyelés kényelmi szempontból is elengedhetetlen.

2024 legjobb szakmái — társadalmi megbecsültség szempontjából

 1. Orvosok: Az orvosi szakma, különösen a sebészek és szakorvosok, rendkívül magas társadalmi megbecsülést élveznek. Az orvosok hosszú és nehéz képzésen mennek keresztül, és közvetlen hatással vannak az emberek egészségére és életminőségére, ami hozzájárul magas társadalmi státuszukhoz.
 2. Jogászok: Az ügyvédek és bírák szintén magas társadalmi státuszt élveznek. Az igazságszolgáltatásban betöltött szerepük, szakértelmük és befolyásuk a jogi rendszerre jelentős megbecsülést eredményez.
 3. Vállalatvezetők (CEO, CFO, CTO): A vállalatok felső vezetői, különösen a nagyvállalatoknál, magas társadalmi státuszt és elismerést kapnak. Az üzleti világban betöltött vezető szerepük és az általuk irányított jelentős pénzügyi erőforrások miatt tekintélyes pozíciót foglalnak el.
 4. Professzorok és akadémikusok: Az egyetemi professzorok és kutatók, különösen a tudományos és technológiai területeken, magas társadalmi státuszt élveznek. Az oktatásban és kutatásban való hozzájárulásuk miatt nagy megbecsülés övezi őket.
 5. Mérnökök (különösen a vezető mérnökök): A mérnöki szakma, különösen a vezető mérnökök és azok, akik úttörő munkát végeznek a technológiai fejlesztések terén, magas társadalmi státuszt élveznek. Innovációjuk és szakértelmük miatt nagyra értékelik őket a társadalomban.
 6. Kutatók és tudósok: Azok a kutatók és tudósok, akik jelentős felfedezéseket tesznek és hozzájárulnak a tudományos fejlődéshez, magas társadalmi megbecsülést kapnak. Munkájuk közvetlen hatással van a társadalom előrehaladására és jólétére.
 7. Diplomaták és magas rangú kormányzati tisztviselők: Azok, akik a nemzetközi kapcsolatokban és a kormányzati vezetésben játszanak kiemelkedő szerepet, szintén magas társadalmi státuszt élveznek. Pozíciójuk nagy felelősséggel és befolyással jár.

Ezek a szakmák magas társadalmi státuszt biztosítanak, mivel jelentős befolyással, szakértelemmel és felelősséggel járnak, és közvetlen hatással vannak a társadalomra és annak fejlődésére.