Hogyan készülj fel profin egy állásinterjúra?

Az állásinterjú az álláskeresés egyik legkritikusabb lépése, mivel ez az alkalom lehetőséget nyújt a munkáltatónak és a jelöltnek, hogy közelebbről megismerjék egymást.

Két oldalról is fontos:

 • Az interjú során a jelölt bemutathatja szakmai tapasztalatait, képességeit és személyiségét, amelyek mind hozzájárulnak ahhoz, hogy meggyőzze a munkáltatót alkalmasságáról.
 • Emellett az interjú lehetőséget biztosít arra is, hogy a jelölt kérdéseket tegyen fel, és jobban megértse a pozícióval és a vállalattal kapcsolatos elvárásokat.

Az állásinterjúk eredménye nagyban befolyásolja az álláskeresés sikerességét, mivel gyakran ez az utolsó lépés a döntéshozatal előtt. Éppen ezért rendkívül fontos, hogy megfelelően felkészüljünk az állásinterjúra, hogy a lehető legjobb benyomást kelthessük a munkáltatóban.

De vajon hogyan érdemes nekivágni?

Felkészülés az interjúra (belső rész)

A professzionális felkészülés az állásinterjúra kulcsfontosságú annak érdekében, hogy magabiztosan és meggyőzően szerepeljünk. Íme néhány lépés, amely segít a szakmai felkészülésben:

 1. Cégkutatás: Alapvető fontosságú, hogy alaposan megismerjük a céget, ahová pályázunk. Olvassunk utána a cég történetének, alapításának, fejlődésének és mérföldköveinek. Ez segít megérteni a cég kultúráját és értékeit.
 2. Strukturális felépítés megismerése: Tájékozódjunk a cég szervezeti felépítéséről, és derítsük ki, mely részlegek működnek a vállalatnál. Tudjuk meg, melyik részleghez tartozik az a pozíció, amire pályázunk, és kik azok a fő emberek, akik a részleg munkáját irányítják.
 3. Vezető személyek: Ismerjük meg a cég vezetőit és a pozíciónk szempontjából releváns kulcsfigurákat. Tudjunk meg többet az ő szakmai hátterükről, sikereikről és tevékenységükről a cégnél. Ez segíthet az interjú során hitelesen kommunikálni és kapcsolódási pontokat találni.
 4. A cég termékei és szolgáltatásai: Fontos, hogy tisztában legyünk a cég által kínált termékekkel és szolgáltatásokkal. Ismerjük meg, hogyan pozicionálják magukat a piacon, milyen új fejlesztéseik vannak, és milyen célközönséget szolgálnak ki.
 5. Piaci helyzet és versenytársak: Érdemes tájékozódni a cég piaci helyzetéről és fő versenytársairól. Tudjunk meg többet a cég erősségeiről, gyengeségeiről, lehetőségeiről és fenyegetéseiről (SWOT-elemzés). Ez lehetőséget ad arra, hogy az interjú során proaktív javaslatokat tegyünk a cég javítására.

Ezek a lépések mind hozzájárulnak ahhoz, hogy alaposan felkészüljünk az interjúra, és képesek legyünk szakmailag meggyőző módon bemutatkozni a leendő munkáltatónknak.

Felkészülés az interjúra (külső rész)

 1. Megfelelő ruhaviselet: Válasszunk az adott cég kultúrájához és a pozícióhoz illő ruhát. Konzervatív iparágakban, mint például a pénzügyi szektor, a formális öltözék (öltöny, nyakkendő vagy elegáns kosztüm) a megfelelő választás. Kreatív iparágakban megengedettebb lehet a smart casual viselet. Mindig ügyeljünk arra, hogy a ruházatunk tiszta és jól vasalt legyen.
 2. Hajvágás és ápoltság: Az interjú előtt látogassunk el fodrászhoz, hogy friss hajvágással és ápolt megjelenéssel érkezzünk. Az ápolt haj és a rendezett frizura professzionális megjelenést kölcsönöz. Figyeljünk a személyes higiéniára is: a tiszta körmök, ápolt bőr és friss lehelet mind hozzájárulnak a jó benyomás kialakításához.
 3. Kiegészítők és smink: A kiegészítők és a smink esetében a kevesebb néha több. Válasszunk visszafogott ékszereket, és kerüljük a túl feltűnő darabokat. A smink legyen természetes és diszkrét, amely kiemeli az arc előnyös vonásait anélkül, hogy túlzó lenne.
 4. Testbeszéd és viselkedés: Az interjú alatt fontos a nyitott és magabiztos testbeszéd. Ügyeljünk arra, hogy a kézfogás határozott legyen, és tartsunk szemkontaktust a beszélgetőpartnerrel. Üljünk egyenesen, és próbáljuk meg elkerülni a nyugtalan mozdulatokat. A kedves és udvarias viselkedés szintén hozzájárul a pozitív benyomás kialakításához.
 5. Pontosság: Érkezzünk az interjúra időben, lehetőleg 10-15 perccel a megbeszélt időpont előtt. Ez nemcsak azt mutatja, hogy tiszteljük az interjúztató idejét, hanem lehetőséget ad arra is, hogy kicsit megnyugodjunk és felkészüljünk a beszélgetésre.

Ezek a lépések mind hozzájárulnak ahhoz, hogy a lehető legjobb benyomást keltsük az állásinterjún, és professzionális, magabiztos képet mutassunk magunkról.

Összefoglalás

Az állásinterjú az álláskeresés egyik legfontosabb lépése, ahol a jelölt bemutathatja szakmai tapasztalatait és képességeit, valamint megismerheti a vállalat elvárásait.

Alapos felkészülés szükséges, beleértve a cég történetének, szervezeti felépítésének és vezetőinek megismerését. Fontos továbbá a cég termékeinek, szolgáltatásainak és piaci helyzetének tanulmányozása.

A megfelelő megjelenés és viselkedés is elengedhetetlen, beleértve a tiszta, jól vasalt ruházatot, ápolt külsőt, és udvarias viselkedést. A pontos érkezés és a magabiztos, nyitott testbeszéd mind hozzájárulnak a jó benyomás kialakításához.

Még több információ a Messzirejuthat oldalon!