Tanácsok pályaelhagyóknak: így találj új karriert!

Az asztalos munka az egyik legnépszerűbb a karrierváltók körében
Forrás: Freepik

Hazánk legnagyobb állásportáljának felmérése szerint a magyar munkavállalók mintegy 40%-a legalább kétszer váltott már karriert és jelenleg is 10-ből 1 munkavállaló fontolgatja a karrierváltást. Érdekesség, hogy a megkérdezett karrierváltók 75%-a nem fontolgatja, hogy visszatérjen korábbi hivatásához. De vajon mi állhat a döntések mögött? Milyen lehetőségek közül választhatnak azok, akik nem szeretnének a szakterületükön belül maradni? Cikkünkben hasznos tippeket adunk a szellemi területről a fizikai munka irányába elmozdulóknak. 

Mi állhat a váltás hátterében?

Számos belső és külső oka lehet annak, ha valaki a pályaelhagyást fontolgatja. A bevezetőben idézett tanulmány megállapításai szerint a leggyakoribb okok a magyar munkavállalók esetén a következők:

 • Számos munkavállaló dönt új karrier mellett a magasabb anyagi kompenzáció reményében.
 • A megkérdezettek közel egyharmada új és izgalmas kihívásokra vágyik, melyet korábbi hivatása már nem tud biztosítani.
 • Szintén közel egyharmad érzi a kiégés (burnout szindróma) tüneteit a munka miatt. Különösen igaz lehet azokban a hivatásokban, ahol fokozott stressz éri a munkavállalókat.
 • A válaszadók 19%-a új végzettségre tett szert, mely lehetőséget biztosít a karrierváltásra.
 • 17%-ban hagyták el a pályájukat a munkahely megszűnése miatt.
 • A kutatásban résztvevő személyek mintegy 5%-a hagyta el a karrierjét a munkakör automatizációja és a terület elévülése miatt. Több szakértői előrejelzés szerint ez az arány tovább fokozódhat a mesterséges intelligencia és robotika gyors elterjedése miatt a jövőben.

Látható, hogy számos ok állhat a pályaelhagyás mögött, de vajon mit érdemes az új munkaterület kiválasztásakor figyelembe venni? Mutatjuk!

Milyen szempontokat érdemes figyelembe venni karrierváltáskor?

A karrierváltás hatalmas felelősséggel járó döntés, így érdemes alaposan megfontolni, hogy milyen hivatás irányába szeretnél orientálódni. A következőben összefoglaltuk azokat a szempontokat, melyeket érdemes figyelembe venni.

Érdeklődés

Az első és talán legfontosabb szempont a személyes érdeklődés. Sorold fel azokat a hétköznapi tevékenységeket, melyek végzése örömteli és szórakoztató számodra. Valódi flow élménnyel jár a barkácsolás? Akkor lehet, hogy az asztalos szakma a tökéletes számodra.

Képességek

Ahhoz, hogy az érdeklődésednek megfelelő munkát hivatásszerűen végezd, fontos, hogy meglegyen a szükséges képesség. Amennyiben ezzel nem rendelkezel, keresd meg azokat a tanintézményeket, ahol szer tehetsz a szükséges ismeretekre és végzettségre. A fenti példánál maradva szükséges lehet egy alapos és átfogó asztalos képzés elvégzése. A formális oktatás mellett érdemes az önképzés és mentorálás lehetőségeinek kiaknázása is.

Külső tényezők

Végül pedig érdemes a munkaerőpiacot is megvizsgálni, az alábbi kérdések megválaszolása segíthet a tökéletes karrier megtalálásában:

 • Van kereslet az általam kiválasztott munkára?
 • Mekkora a munkaerő kínálat az adott területen?
 • Mekkora a kereseti potenciál?
 • Milyen előrelépési lehetőségek vannak?
 • Közép- és hosszú távon is lesz igény a kiválasztott szakmára?

Fontos, hogy ha jelentős a kínálat és alacsony a kereslet, akkor nehezebb munkát találni az adott területen, illetve alacsonyabbak az átlagbérek. A fenti kérdések megválaszolásához hasznosak lehetnek a Központi Statisztikai Hivatal kimutatásai, fizetés összehasonlító oldalak, állásportálok és akár anekdotikus beszámolók a területen dolgozó személytől. 

Karrierváltásnál az asztalos szakmára gyakran esik választás
Forrás: Freepik

Szellemi területről a fizikai munka felé: népszerű karrierutak

A következőkben bemutatunk három olyan munkaterületet, mely igen népszerű a szellemi munkát maguk mögött hagyó személyek körében.

 • Asztalos: Az asztalos hivatás az egyik legnépszerűbb karrierút a szellemi munkát elhagyók körében. Formális képzés, kézügyesség és hihetetlen mennyiségű gyakorlás árán válhat valaki asztalossá. Az alapok elsajátítása után számos területre specializálódhat valaki és akár saját vállalkozást is indíthat. Ahhoz, hogy asztalos légy, elengedhetetlen a jól felszerelt műhely és a sokszínű szerszámpark. Fontos eszköz például az oszlopos fúrógép, mellyel pontosan és biztonságosan lehet furatokat létrehozni fa és egyéb anyagokban.
 • Ács: A tetőépítésen vagy felújításon átesett személyek jól tudják, hogy ácsra lelni hatalmas kihívás manapság. Nem kérdéses, hogy egy tapasztalt és tehetséges ács szolgáltatásaira hatalmas az igény. Nem véletlen, hogy a szellemi területet elhagyó dolgozók sokszor választják ezt a hivatást.
 • Villanyszerelő: Olyan munkát keresel, mellyel a hazai és nemzetközi munkaerőpiacon is könnyedén tudsz érvényesülni? Akkor a villanyszerelés kiváló döntés! Ahhoz, hogy elhelyezkedj a területen, nélkülözhetetlen a villanyszerelő (épületvillamosság) tanfolyam elvégzése.

Zákány Szerszámház: a megbízható szerszám webshop

Nem állnak rendelkezésre a szerszámgépek az új karrieredhez? Akkor látogass el a Zákány Szerszámház weboldalára, ahol széles kínálat, kedvező árak és villámgyors kiszállítás vár!