Miben különbözik egy barber és egy fodrász?

A női hajformázás mindig is egy fontos területnek számított, napjainkra azonban egyre nagyobb hangsúly helyeződik a férfiakra is. A divatos frizurák népszerűségének köszönhetően egyre több férfi fodrász, illetve barber jelent meg a piacon, sokaknak azonban nem egyértelmű, miben tér el a kettő.

Ha Téged is érdekel a férfi hajformázás, vagy bizonytalan vagy, hogy barbert vagy fodrászt válassz, tarts velünk!

Fodrász és barber eszközök

Az első szembetűnő dolog, amit észrevehetünk egy barber shopban, hogy a hajformázás oroszlánrésze bizony hajvágó géppel történik, míg a hagyományos fodrászszalonokban ollóval is sokat dolgoznak. Ez természetesen nem meglepő, hiszen míg a fodrászok általában hosszabb frizurákat kezelnek, addig a barberek fő vendégköre inkább a divatos, rövid, felnyírt hajviseleteket kedveli. 

A Joli Fodrászkelléknél elérhető barber termékek között mindent megtalálhatsz, ami egy átlagos barber shop része, így ha nincs időd mindig szakemberre bízni a hajad formázását, a megfelelő eszközökkel akár magadnak is igazíthatsz a megjelenéseden. Ehhez persze mindenképpen szükséges a megfelelő gyakorlat, egy vezeték nélküli hajvágó készüléket viszont akár a kezdők is tudnak használni. 

Az olyan kellékeket viszont, mint a pengés borotva vagy a kontúrvágó, érdemes a profiknak meghagyni. 

A helyiség hangulata

Akár fodrász, akár barber mellett döntünk, az elsődleges szempont, ami alapján a választásunkat meg kell hozni, mindenképpen az adott személy megfelelő szakértelme, gyakorlata. 

Sokaknak azonban ugyanannyira fontosak más olyan tényezők is, mint a hajvágás helyszínének a külleme. A barber shopok egyik előnye, hogy mivel kizárólag férfi vendégkörre korlátozódnak, ezért a design is ennek megfelelő lesz. Aki tehát kifejezetten előnyben részesíti a férfias dekorációt és berendezést, minden bizonnyal örömét leli majd egy barber shop meglátogatásában. 

Megfigyelhető az is, hogy bár ma már női barberek is léteznek, azonban a szakma nagyobbik részét még mindig a férfiak alkotják, akik szintén az indusztriálisabb megjelenés mellett teszik le a voksukat. 

Mi alapján válasszunk?

A tapasztalatok szerint egyik választással sem fogunk rosszul járni, hiszen ha tetszik a választott szakember stílusa, illetve úgy látjuk, hogy rendelkezik a megfelelő tudással, garantált, hogy elégedettek leszünk a végeredménnyel. 

Amennyiben azonban kifejezetten kedveljük az extravagáns, felnyírt frizurákat, illetve szeretnénk a borostánkat, szakállunkat is formára nyírni, előnyösebb lehet ellátogatni egy barber shopba, hiszen ott például erre is van lehetőségünk. 

Hosszabb haj esetében viszont érdemesebb lehet a hagyományos, férfi fodrászoknál maradni, hiszen a barberek általában a rövidebb típusú hajviseletekre vannak berendezkedve. 

Bár elmondható, hogy a férfi fodrászok és a barberek munkája között sok hasonlóság lelhető fel, érdemes tisztában lenni a fenti különbségekkel, mielőtt beülünk egy hajigazításra egyikük székébe.