Milyen hatása van a szójának a tudomány szerint?

A szója hatása kapcsán sokféle ellentétes információ olvasható az interneten. Érdemes megnézni, hogy a pillanatnyilag elérhető friss tanulmányok miről tájékoztathatnak bennünket.

El kell oszlatni a szójával kapcsolatos fals információkat 

A LifestylePro Academy vegán életmód és táplálkozási tanácsadó képzés óráin is szóba kerülnek az életmóddal kapcsolatos legfrissebb kutatások közzétett adatai. Ez nagyon lényeges, hiszen mindent meg kell tenni az egészség megőrzése és helyreállítása érdekében. 

A legújabb kutatás eredményei szerint a tofuban és más szójatermékekben megtalálható izoflavonok hatásai között szerepel, hogy ezen termékek csökkentik a szívkoszorúér-betegség kockázatát. A harvardi kutatók megállapítottak, hogy a magasabb tofubevitel mintegy 18%-kal mérsékelte a szívkoszorúér-betegség kockázatát. A szerzők így arra a következtetésre jutottak, hogy a szójakészítmények hatékony étrendi összetevők lehetnek a szívkoszorúér-betegség megelőzésében. 

Ösztrogén és fitoösztrogén

Mivel az ösztrogének az emlőrák növekedését befolyásolhatják, ezért sokan azt feltételezik, hogy a szójában található fitoösztrogének is hasonló hatást fejtenek ki. Azonban a valóság más, aminek az a magyarázata, hogy az emberi testben kétféle ösztrogénreceptor található: az alfa és a béta receptor. A valódi ösztrogénnel ellentétben a szója fitoösztrogénjei főként a béta ösztrogénreceptorhoz (ERβ) kötődnek és azt aktiválják. 

Ez a megkülönböztetés azért lényeges, mert a receptor két típusa ellentétes működést produkál: a béta-aktivitás ugyanis antiösztrogén hatással bír, azaz hatékonyan gátolja a tényleges ösztrogénnövekedést serkentő hatásokat. Így alaptalan a szója hatása körül kialakult tévhit, miszerint a szója egészségtelen.

A fitoösztrogén és a szója kapcsán felmerült aggodalmak alaptalanok

A tudomány a szója hatása kapcsán számos megállapítást tesz. A szója:

  • Nincs negatív hatással a termékenységre és a férfiak tesztoszteronszintjére.
  • Elősegíti az LDL-koleszterinszint csökkenését.
  • Csökkenti a mell-, a prosztata-, a vastagbélrák kialakulásának a kockázatát.
  • Nincs káros hatással a pajzsmirigyre és a női nemi hormonra.

Egy 2021-es kutatás szerint nem indokolt sem a szójaételeket, sem az izoflavonokat besorolni az endokrin rendszert károsító anyagként. Az eddigi bizonyítékok nem utalnak a szójafogyasztás veszélyeire, az elérhető egészségügyi előnyök feltehetően meghaladják a lehetséges kockázatokat. 

Egyre több bizonyíték született arra nézve, hogy a klasszikus szójaételek elfogyasztása bizonyos betegségek kockázatát csökkentheti. A szójaételek ugyanis kiváló fehérjeforrások, pláne akkor, ha más, kevésbé egészséges ételeket, állati zsírokat és vörös vagy feldolgozott húsokat helyettesítenek velük.

A jelenlegi bizonyítékok arra utalnak, hogy a teljes értékű vagy a minimálisan feldolgozott formában fogyasztott szójának pozitív egészségügyi előnyei vannak. Emiatt senkinek nem kell aggódnia a szójafogyasztás kapcsán.