A Sotol egy több évszázados múlttal rendelkező mexikói szeszesital, amely a Dasylirion wheeleri növényből készül. Ez az ital elsősorban Mexikó északi részén elterjedt. Az alábbiakban utánajárunk, hogy mit érdemes tudni erről a különleges nedűről.
Különleges mexikói italok az iDrinks kínálatában is találhatóak.
A Sotol típusai
A Sotol többféle típusban és variációban kapható. A legnépszerűbbek a fehér (blanco), az érlelt (reposado) és az extra érlelt (añejo) változatok. Továbbá léteznek különleges kiadások és limitált szériák is.
A Sotol ízjegyei és aromái változatosak. A blanco Sotol zöld növényi jegyekkel és földes tónusokkal rendelkezik. A reposado Sotolban már megjelennek a tölgyfahordók által hozzáadott fás és vaníliás ízek, míg az añejo Sotol pedig összetett aromavilágot kínál fűszeres és gyümölcsös jegyekkel. A különleges kiadások változatai pedig még ezeknél is változatosabbak.
A Sotolt többféle módon lehet fogyasztani. A legautentikusabb az, ha tisztán, szobahőmérsékleten, kis kortyokban fogyasztjuk. Jéggel is lehet kóstolni, ami kicsit lágyítja az italt.
Koktélreceptek
A Sotol sokoldalúsága és gazdag ízvilága miatt egyaránt élvezhető tisztán és koktélokban is. Mutatunk három egyszerű koktélreceptet.
Sotol Margarita
Hozzávalók:
- 50 ml Sotol,
- 25 ml friss limelé,
- 20 ml agave szirup,
- jég,
- só a pohár peremére.
Elkészítés:
A hozzávalókat egy shakerbe kell önteni, majd pedig jéggel összerázni. Leszűrést követően sóval bevont peremű pohárba önthető.
Sotol Old Fashioned
Hozzávalók:
- 60 ml Sotol,
- 1 kockacukor,
- 2-3 csepp angostura bitters,
- narancshéj,
- jég.
Elkészítés:
A kockacukrot egy pohárba kell helyezni, és hozzá kell adni pár csepp bitters-t és egy kis vizet, majd pedig megkeverni, hogy feloldódjon. Ezt követően jöhet a jég és Sotol, majd narancshéjjal díszíthetjük.
Sotol Paloma
Hozzávalók:
- 50 ml Sotol,
- 100 ml grapefruit szóda,
- 10 ml friss limelé,
- jég,
- só a pohár peremére.
Elkészítés:
Meg kell tölteni egy poharat jéggel, majd pedig hozzáönteni a Sotolt és a limelevet, valamint a grapefruit szódát. Díszíthető lime karikával.
Tanácsok a kóstoláshoz
A Sotol kóstolásakor érdemes figyelembe venni néhány egyszerű tanácsot, hogy a lehető legjobb legyen az élmény.
- A kóstolás előtt érdemes beleszagolni az italba, így már előre képet lehet kapni az ízvilágról, mivel az illatok bejárják az orrot.
- Először kis kortyot javasolt venni, és hagyni, hogy az ital végigjárja a szájat. Ilyenkor meg lehet figyelni, hogyan bontakoznak ki az ízek a nyelv különböző részein.
- Érdemes minden egyes kortyot alaposan megízlelni, kiélvezni az italt.
- Célszerű egy pohár vizet kikészíteni, és a vízzel tisztítani az ízlelőbimbókat. Így elérhető, hogy minden egyes kortynál újra frissen érezhetőek legyenek az ízek.
Minden kóstolás egy új élményt nyújt, ha megadjuk a módját.