Sotol, a különleges mexikói szeszesital

A Sotol egy több évszázados múlttal rendelkező mexikói szeszesital, amely a Dasylirion wheeleri növényből készül. Ez az ital elsősorban Mexikó északi részén elterjedt. Az alábbiakban utánajárunk, hogy mit érdemes tudni erről a különleges nedűről.

Különleges mexikói italok az iDrinks kínálatában is találhatóak.

A Sotol típusai

A Sotol többféle típusban és variációban kapható. A legnépszerűbbek a fehér (blanco), az érlelt (reposado) és az extra érlelt (añejo) változatok. Továbbá léteznek különleges kiadások és limitált szériák is.

A Sotol ízjegyei és aromái változatosak. A blanco Sotol zöld növényi jegyekkel és földes tónusokkal rendelkezik. A reposado Sotolban már megjelennek a tölgyfahordók által hozzáadott fás és vaníliás ízek, míg az añejo Sotol pedig összetett aromavilágot kínál fűszeres és gyümölcsös jegyekkel. A különleges kiadások változatai pedig még ezeknél is változatosabbak.

A Sotolt többféle módon lehet fogyasztani. A legautentikusabb az, ha tisztán, szobahőmérsékleten, kis kortyokban fogyasztjuk. Jéggel is lehet kóstolni, ami kicsit lágyítja az italt.

Koktélreceptek

A Sotol sokoldalúsága és gazdag ízvilága miatt egyaránt élvezhető tisztán és koktélokban is. Mutatunk három egyszerű koktélreceptet.

Sotol Margarita

Hozzávalók:

  • 50 ml Sotol,
  • 25 ml friss limelé,
  • 20 ml agave szirup,
  • jég,
  • só a pohár peremére.

Elkészítés:

A hozzávalókat egy shakerbe kell önteni, majd pedig jéggel összerázni. Leszűrést követően sóval bevont peremű pohárba önthető.

Sotol Old Fashioned

Hozzávalók:

  • 60 ml Sotol,
  • 1 kockacukor,
  • 2-3 csepp angostura bitters,
  • narancshéj,
  • jég.

Elkészítés:

A kockacukrot egy pohárba kell helyezni, és hozzá kell adni pár csepp bitters-t és egy kis vizet, majd pedig megkeverni, hogy feloldódjon. Ezt követően jöhet a jég és Sotol, majd narancshéjjal díszíthetjük.

Sotol Paloma

Hozzávalók:

  • 50 ml Sotol,
  • 100 ml grapefruit szóda,
  • 10 ml friss limelé,
  • jég,
  • só a pohár peremére.

Elkészítés:

Meg kell tölteni egy poharat jéggel, majd pedig hozzáönteni a Sotolt és a limelevet, valamint a grapefruit szódát. Díszíthető lime karikával.

Tanácsok a kóstoláshoz

A Sotol kóstolásakor érdemes figyelembe venni néhány egyszerű tanácsot, hogy a lehető legjobb legyen az élmény.

  • A kóstolás előtt érdemes beleszagolni az italba, így már előre képet lehet kapni az ízvilágról, mivel az illatok bejárják az orrot.
  • Először kis kortyot javasolt venni, és hagyni, hogy az ital végigjárja a szájat. Ilyenkor meg lehet figyelni, hogyan bontakoznak ki az ízek a nyelv különböző részein.
  • Érdemes minden egyes kortyot alaposan megízlelni, kiélvezni az italt.
  • Célszerű egy pohár vizet kikészíteni, és a vízzel tisztítani az ízlelőbimbókat. Így elérhető, hogy minden egyes kortynál újra frissen érezhetőek legyenek az ízek. 

Minden kóstolás egy új élményt nyújt, ha megadjuk a módját.